هیچ راننده ای از بدو تولد، راننده حرفه ای نبوده و این مهارت با تمرین و ممارست در فرد ایجاد می شود. اگر از یادگیری رانندگی می ترسید، به این فکر کنید که 30 درصد رانندگان با این چالش روبه رو بودند و بر آن پیروز شدند. آموزش رانندگی برای افراد ترسو کمی سخت تر از سایر متقاضیان دریافت گواهینامه است؛ اما راه حل هایی برای از بین بردن این ترس وجود دارد.
شما می توانید برای این منظور، ابتدا منبع ترس خود را پیدا کنید و برای رفع آن در محیط های آرام و امن تمرین داشته باشید. همچنین با درک کامل نمادهای تابلو ترافیکی، ترس و اضطراب شما برای امتحانات کتبی از بین می رود.
ترس از رانندگی، چالش اغلب هنرجویان
این که می ترسید تقصیر خودتان نیست و خجالت نکشید! چراکه بیش از 30 درصد مردم در جهان همین مشکل را دارند؛ پس بدانید که تنها نیستید و خودتان را سرزنش نکنید. به طور کلی ما چندین نوع ترس داریم:
- ترس از افسر
- ترس از رانندگی
- ترس از امتحان عملی و کتبی
- ترس از تنهایی رانندگی کردن
1. ترس از افسر راهنمایی و رانندگی یا امتحان عملی
از افسر راهنمایی و رانندگی نترسید، شما تنها باید بر استرس ناشی از امتحانتان با تمرین های مداوم، غلبه کنید تا در تمام موارد اعم از پارک دوبل، دنده عوض کردن، پارک 30 سانتی، دنده معکوس و… ماهر شوید.
2. ترس از رانندگی و تنها راندن خودرو
تمرین کردن، کلید طلایی موفقیت در آموزش رانندگی است. اگر شما از رانندگی کردن می ترسید، در تمرین های اولیه یک همراه داشته باشید و پس از 2 هفته، به خودتان انگیزه و جرات تنهایی تمرین کردن را بدهید؛ اگر پس از این مدت همچنان از تنها رانندگی کردن می ترسید، به همراه خود بگویید بیرون از ماشین شما را تشویق کند.
راهنمای یاد گرفتن رانندگی برای افرادی که می ترسند
آموزش رانندگی برای کسانی که از راندن ماشین هراس دارند، کمی سخت است؛ اما شما می توانید با راهنمای قدم به قدم ما، کم کم ترس خود را کنار بگذارید و یک راننده ماهر شوید. بنابراین، از کارهای ساده مانند تنظیم کردن صندلی و آینه شروع کنید. آیینه ها را به گونه ای تنظیم کنید که بیشترین زاویه دید را به عقب داشته باشید؛ همچنین برای آزادی عمل در پدال ها، صندلی را با توجه به قدپاهایتان جلو یا عقب ببرید.
قبل از روشن کردن خودرو، درباره کار با دنده، پدال ها، راهنما و… اطلاعات لازم را به دست بیاورید و بر روی ماشین خاموش، هر کدام را امتحان کنید. هیچ عجله ای و استرسی نداشته باشید و با نگاه کردن به هر 3 آینه، استارت بزنید و کمربندتان را ببندید. اگر از اتومبیل اتوماتیک استفاده می کنید، نیاز به گرفتن کلاچ ندارید، اما بهتر است برای قبولی در آزمون شهری و افسری از کلاچ در تمرین هایتان استفاده نمایید.
این نکته را به یاد داشته باشید که قبل از استارت زدن، باید دنده را خلاص کنید، ترمز دستی را پایین بکشید و پایتان را بر روی ترمز و کلاچ قرار دهید؛ در غیر این صورت با چرخاندن سوئیچ، خودرو یک دفعه به جلو هدایت می شود. حال برای رانندگی، راهنما بزنید و کاملا کلاچ را فشار دهید، سپس دنده را از خلاص به یک تغییر داده و عوض کلاچ، به آرامی پدال گاز را بگیرید.
به شما تبریک می گویم، توانستید خودرو را به حرکت در بیاورید و آن را هدایت کنید! به شما توصیه می کنیم تا یک مربی ماهر و با تجربه ای برای کلاس خصوصی داشته باشید تا آموزش رانندگی برایتان بسیار لذت بخش تر و ساده تر شود.
شما می توانید برای اینکه تمام این مراحل را به یاد داشته باشید از رمز صادرکات استفاده کنید:
- ص: صندلی را تنظیم کنید.
- آ: به آینه توجه کنید.
- د: دنده را در حالت خلاص قرار دهید
- ر: راهنما بزنید و خودرو را روشن کنید.
- ک: کمربند ایمنی را ببندید.
- آ: برای رانندگی آماده شوید.
- ت: ترمز دستی را پایین دهید و حرکت کنید.
نکات مهم برای آموزش رانندگی افراد ترسو
برای اینکه بتوانید بدون ترس رانندگی کنید، به نکات آموزشی تسلط کامل داشته باشید؛ زیرا 80 درصد ترس ها از عدم آگاهی این علائم نشات می گیرند. همچنین نکات زیر را رعایت کنید تا به صورت اصولی، بدون ترس و اضطراب، آموزش ببینید:
- سعی کنید هر چیزی را که برای شما در جلسه اول استرس و اضطراب داشت را آنقدر تمرین کنید تا در جلسات بعدی به این نکات مسلط باشید و بدون ترس و اضطراب، مرحله به مرحله آموزش ببینید.
- برای راننده شدن عجله ای نداشته باشید و از مواردی که هراس دارید، فرار نکنید؛ بلکه با آرامش در محیط های خلوت تمرین رانندگی را شروع نمایید.
- در تمرین رانندگی، ماشینی در اختیار داشته باشید که از نظر فنی هیچ مشکلی نداشته باشد.
- توصیه می شود قبل از تمرین به تعمیرگاه بروید تا فرمان، کلاچ، ترمز و دنده را به گونه ای تنظیم کنید که راحت هستید.
- در هنگام یادگیری رانندگی در جلسات آموزشی با مربی، هر وسیله ای که باعث حواس پرتی شما می شود از خودتان دور کنید، مانند موبایل، ساعت هوشمند، دکوری و…
- خوابی مناسب با تغذیه ای سالم داشته باشید تا ذهنتان آماده دریافت آموزش های جدید باشد.
- به هنرجویانی که از رانندگی می ترسند، توصیه می شود قبل از جلسات آموزشی از مواد غذایی استفاده کنند که استرس را کاهش می دهند و روزانه 8 الی 7 ساعت، تایم خواب داشته باشند. آب، موویز، گل گاوزبان، بادام، شکلات تلخ، چای سبز، تخم مرغ و… از دسته خوراکی های ضد اضطراب هستند و در مقابل، قهوه، کیک و شیرینی، نوشابه، ماکارونی و… عوامل ایجاد کننده استرس اند.
- تصور کردن را قبل از جلسه امتحان، فراموش نکنید؛ تصورات بیش از آنچه که شما فکر می کنید، قوی هستند و به شما کمک می کنند تا آمادگی لازم برای نشستن پشت فرمان را داشته باشید.
- اگر بیش از اندازه استرس دارید و از رانندگی کردن می ترسید، حتما با مراجعه به متخصصان، قرص ضد استرس بخورید. قرص های دیازپوکساید و پرانول ۱۰ ضد استرس هستند که بهتر است با تجویز پزشک، مصرف شود.
- برای مقابله با ترس و تبدیل شدن به یک راننده ماهر، رانندگی در شرایط مختلف آب و هوایی را امتحان کنید.
- در روزهای اول ممکن است به قوانین خیلی توجه نداشته باشید؛ اما پس از چند جلسه، قوانین را تعریف کنید.
- به هیچ وجه واکنش های افراد را جدی نگیرید و به بوق، ناسزا و توهین ها، توجه نکنید.
- در یادگیری عجله نداشته باشید و به تابلوها، حق تقدم، چراغ راهنمایی و رانندگی و… توجه ویژه ای کنید. (بعضی ها از ترس عجله می کنند و برخی دیگر در این فکرند که این آموزش های ابتدایی را یاد دارند.)
- یک از راه کارهایی که می توانید ترس هایتان را کنار بگذارید، به چالش کشیدن خودتان است! سعی کنید همیشه خود را به چالش بکشید، هر چه بیشتر در شرایط به یاد داشته باشید که تنها راه برای از بین بردن ترس رانندگی، تمرین کردن است. ذهنتان رانندگی کنید، تسلط شما بر خودرو بالاتر خواهد رفت و ترستان از بین می رود. همچنین افکار منفی را از خودتان دور کنید و تمرین و تکرار را فراموش نکنید.
راهکار هایی برای رهایی از ترس رانندگی
برای اینکه بتوانید به یک راننده ماهر تبدیل شوید، ابتدا باید ترس را از خودتان دور کنید؛ جهت انجام این کار می توانید تکنیک های زیر را امتحان کنید.
- منبع ترس خود را شناسایی کنید.
- آموزشتان را با صبر و حوصله شروع کنید.
- تمام مواردی که از آن در حین رانندگی می ترسید را بنویسید.
- قبل از هر تمرین از تکنیک های آرامش بخش، استفاده کنید.
- در مکانی آرام تمرین کرده و موفقیت هایتان را بنویسید.
- در زمان تمرین، یک فرد خونسرد همراه خودتان داشته باشید.
- به مدت 48 روز تمرین مداوم با مدت زمان کوتاه داشته باشید.
- در آخر اگر همچنان ترس گریبان گیر شما بود، به روانشناس مراجعه کنید.
1. شناسایی منبع ترس
اولین قدم برای غلبه بر ترس از رانندگی، شناسایی علت ترس است. آیا نگران تصادف هستید، یا اینکه نمی توانید کنترل خودرو را در دست بگیرید؟ شناخت دقیق منبع ترس می تواند به شما کمک کند تا راه حل های موثرتری بیابید. برای شروع این کار، شما باید صبر و حوصله بسیاری داشته باشید و از لحاظ ذهنی خودتان را آماده کنید.
2. نوشتن تمام ترس ها و حوادث احتمالی
پس از اینکه ترس هایتان را شناختید، با یک نت برداری ساده آن ها را برای مدتی از ذهنتان بیرون کنید. به عنوان مثال شما از تصادف کردن می ترسید و اینگونه با جزئیات می نویسید:
من از تصادف کردن ماشینم با تریلی های بزرگ در آزادراه هایی که نور کمی دارند، می ترسم.
هنگامی که تمام جزئیات ترس های خود را نوشتید، اهدافی کوچک و پله پله ای برای کمرنگ کردن آن ها در ذهنتان بچینید و یک جدول از تمرین های رانندگی دارید. به عنوان مثال تمرین رانندگی 5 دقیقه ای در محیط های کم نور، تمرین رانندگی با یک همراه در آزادراه و… داشته باشید.
3. انجام تکنیک های آرامش بخش قبل از رانندگی
قبل از هر تمرین رانندگی، برای کم کردن استرس و دور کردن ترس ها، از تکنیک تنفس عمیق و ورزش هایی مانند مدیتیشن، یوگا، دو، پیاده روی و… استفاده کنید.
4. تمرین در محیط های آرام
در محیط های بدون ترافیک و امن، مانند پارکینگ های خالی یا خیابان های کم رفت و آمد، با توجه به برنامه رانندگی خودتان، رانندگی را تمرین کنید؛ زیرا به بالا رفتن اعتماد به نفس کمک کرده و کم کم شما را آماده رانندگی در ترافیک شهری می کند.
(توصیه می شود در هنگام تمرین، یک فرد خونسرد در کنارتان داشته باشید.)
5. تمرین مداوم در مدت زمان کم
فقط در 48 روز با تمرین های 10 الی 15 دقیقه ای، ترس خودتان را از بین ببرید. این موضوع را دست کم نگیرید، زیرا شما با هر بار نشستن پشت فرمان، یک مهارت جدید کسب می کنید و از ترس هایتان دور می شوید.
کلام آخر
رانندگی ممکن است برای برخی از افراد تجربه ای جدید باشد، به خصوص برای کسانی که از ترس و اضطراب رنج می برند. اما با رویکردی صحیح و آموزش مناسب، حتی افراد ترسو نیز می توانند به رانندگانی ماهر تبدیل شوند. آموزش رانندگی برای افراد ترسو قدم به قدم انجام می شود.
ابتدا فرد باید منبع ترس خود را پیدا کند و با صبر و حوصله، تمرین رانندگی داشته باشد. اگر با تکنیک و راه کارهای گفته شده، ترس همچنان در وجود شماست، به متخصصین روانشناس مراجعه و مشکلتان را بازگو کنید.