بسیاری از خانم هایی که به تازگی طعم شیرین بارداری را چشیده اند، نگرانی های زیادی نسبت به فعالیت های روزمره خود دارند. یکی از فعالیت هایی که خانم ها در دوران بارداری نسبت به آن نگرانی دارند، رانندگی است و می خواهند بدانند آیا رانندگی در بارداری خطرناک است یا خیر؛ که باید گفت رانندگی در این دوران بستگی به شرایط بدنی و نظر پزشک دارد. یک خانم باردار باید بسیار محتاط باشد و تمام قوانین رانندگی مانند بستن کمربند ایمنی، توجه به تابلو ترافیکی، سرعت کم و … را به خوبی رعایت کند.
دلایل احتیاط زنان باردار در هنگام رانندگی
تا به حال تحقیقات علمی بسیاری در کشورهای پیشرفته برای بررسی خطرناک بودن رانندگی در دوره بارداری انجام شده است. در ایام بارداری به خصوص در سه ماه اول، فرد تغییرات بسیار زیادی را در بدن خود تجربه می کند که بسیاری از این تغییرات آزار دهنده هستند. بسیاری از افراد در سه ماه اول بارداری با مشکلاتی مانند تهوع، خستگی و خواب آلودگی مواجه می شوند که هر یک از این مشکلات تمرکز را در حین رانندگی به هم می ریزد و ممکن است آسیب های جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
همچنین در سه ماه آخر بارداری شکم بانوان بزرگتر شده که این تغییر باعث محدودیت در برخی از فعالیت ها می شود که رانندگی نیز یکی از این محدودیت ها است، زیرا بارداری در ماه های آخر سرعت عمل خانم ها در هنگام رانندگی را پایین می آورد. وجود این مشکلات سبب شده که بسیاری از پزشکان رانندگی در دوران بارداری را خطرناک بدانند و این توصیه را داشته باشند که خانم ها در این دوره برای حفظ سلامت خود و جنین احتیاط بیشتری به خرج دهند.
رانندگی برای زنان باردار چه خطراتی دارد؟
خانم هایی که در دوران بارداری به سر می برند نسبت به تمام فعالیت های عادی که قبلا به راحتی انجام می دادند باید احتیاط بیشتری به خرج دهند، که رانندگی نیز از این قاعده مستثنی نیست. خانم ها در دوران بارداری به دلایل زیر باید احتیاط بیشتری در هنگام رانندگی داشته باشند:
- هر گونه لغزش حتی با شدت کم در حین رانندگی می تواند به جنین و مادر آسیب های جبران ناپذیری وارد کند. در سه ماه اول و آخر، موقعیت جنین و مادر حساس تر است و خانم ها باید از لغزش های خودرو که اغلب ناشی از دست اندازها و چاله های خیابان ها است، به دور باشند.
- بر اساس آمار، تصادف در زنان باردار بسیار بیشتر از سایر افراد است. دلیل این امر را می توان در تغییرات هورمونی دوران بارداری جستجو کرد که سبب حساس شدن و تندخو شدن زنان در این ایام می شود.
- سه ماه اول بارداری دوران بسیار حساسی است که بسیاری از پزشکان توصیه می کنند زنان برای سلامت جنین در این دوران، رانندگی را کنار بگذارند. همچنین بسیاری از زنان باردار در سه ماه اول به علت مشکلات مختلف باید استراحت مطلق داشته باشند و انجام فعالیت های استرس زا مانند رانندگی، به آن ها توصیه نمی شود.
- در صورتی که بانوان باردار وزن بالای ۱۰۰ کیلو داشته باشند باید در زمان رانندگی بسیار احتیاط کنند. سفر طولانی مدت برای این افراد مشکل ترومبوز وریدی عمق را به وجود می آورد.
اقدامات احتیاطی زنان باردار در زمان رانندگی
زنان بارداری که به دلایل مختلف مجبور به رانندگی هستند، باید اقدامات احتیاطی زیادی را انجام دهند تا هیچ خطری سلامت خود و جنین را تهدید نکند. با اینکه اکثر متخصصین معتقدند رانندگی در بارداری خطرناک است و آن را توصیه نمی کنند، اما اگر مجبور به این کار هستید با انجام اقدامات زیر می توانید خطرات رانندگی در بارداری را به حداقل برسانید:
بستن کمربند ایمنی
استفاده از کمربند ایمنی در حین رانندگی بسیاری از آسیب ها را به حداقل می رساند. استفاده از کمربند ایمنی در دوران بارداری اهمیت بالایی دارد؛ زیرا امنیت مادر و جنین را حفظ می کند. حتی اگر قرار است مسافت کوتاهی را رانندگی کنید، به محض نشستن پشت فرمان کمربند ایمنی را ببندید تا در صورت وقوع تصادف کمترین آسیب به شما وارد شود. همچنین در صورتی که لباس های ضخیم مانند کت یا پالتو به تن دارید در زمان رانندگی حتما آن را در آورید تا کمربند به درستی در جای خود قرار بگیرد و از شما محافظت کند.
استفاده از خودرو ایربگ دار
یک باور غلط در مورد کیسه هوا وجود دارد و آن هم این است که در صورت باز شدن، به مادر و جنین آسیب می رساند؛ از این رو بسیاری افراد در ایام بارداری ایربگ خودرو را غیرفعال می کنند. اما در هیچ یک از تحقیقات انجام شده چنین ادعایی ثابت نشده است و بسیاری از محققان خطر آن را رد می کنند. ایربگ باعث می شود در صورت بروز حادثه، از خطرات ناشی از تصادف در امان بمانید.
به همراه داشتن تلفن همراه
در زمان رانندگی حتی برای مسافت های کوتاه، حتما گوشی موبایل به همراه داشته باشید تا در صورت بروز حادثه بتوانید خیلی سریع درخواست کمک کنید.
تنظیم صندلی راننده
از دیگر نکات احتیاطی که زنان باردار باید برای راحتی خود انجام دهند، تنظیم صندلی خودرو به عقب ترین حالت است. اهمیت این مساله در ماه های آخر بارداری که شکم بزرگتر است، بیشتر می شود. در صورت عدم تنظیم صندلی به عقب، ممکن است شکم به فرمان اصابت کرده و فشار زیادی به فرد وارد شود که این فشار تمرکز بانوان باردار را در حین رانندگی به هم می ریزد و ممکن است باعث وقوع تصادف شود. همچنین هر چه فاصله صندلی و فرمان خودرو بیشتر باشد، در زمان تصادف شکم آن ها صدمه کمتری می بیند.
به همراه داشتن آب و تنقلات سالم
اگر در ایام بارداری با مشکلاتی مانند سر گیجه مواجه هستید، باید بدانید علت آن کم آب شدن بدن است. در صورتی که در زمان رانندگی این مشکل به سراغتان آمد فورا خودرو را دور از نور خورشید پارک کنید و مقدار زیادی آب بنوشید. همچنین بسیاری از بانوان در حین بارداری افت قند و فشار را تجربه می کنند که سبب سرگیجه و ضعف آن ها می شود؛ به همین دلیل باید حتما در خودرو، خوراکی و تنقلات به همراه داشته باشند تا در صورت احساس ضعف این مشکل را برطرف کنند.
جمع بندی
به طور کلی باید گفت که رانندگی اگر با رعایت نکات ایمنی صورت گیرد، یک فعالیت کم خطر برای بانوان باردار محسوب می شود. بانوان باردار با رعایت نکات احتیاطی مانند استفاده از کمربند ایمنی، استفاده از ایربگ و تنظیم صندلی خودرو به راحتی می توانند از خود و جنین در حین رانندگی محافظت کنند. با این حال این توضیح در مورد تمام زنان باردار صدق نمی کند و اگر مشکلاتی مانند تهوع، احساس ضعف، سرگیجه، بدن درد و … دارید، بهتر است با مشورت پزشک این فعالیت را انجام دهید تا خطری شما را تهدید نکند.
با خرید تجهیزات ترافیکی و نصب آن در مسیرهای پر خطر می توانید از خانم های بارداری که در حال رانندگی هستند محافظت نمایید و هشدارهای لازم را به آن ها بدهید.